Klinkt als een avontuur, niet? Dat is precies hoe Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, de Veggie Challenge omschrijft:De Veggie Challenge is een avontuur waar je ingaat als vleeseter en na 30 dagen uitkomt als overtuigd vleesminderaar. Je legt je eigen manier van eten onder de loep, terwijl je heerlijk eten ontdekt, kookinspiratie opdoet en producten proeft waarvan je niet voor mogelijk hield dat ze plantaardig net zo lekker (of zelfs lekkerder) zijn.’’

Doe het samen

Uit een recent onderzoek van het CBS blijkt dat voor 8 op de 10 Nederlanders vlees geen dagelijkse kost meer is. Toch is er nog steeds een grote verandering nodig in ons eetpatroon. Omdat verandering nooit makkelijk is en je samen altijd sterker staat, ontwikkelde ProVeg de Veggie Challenge in de vorm van een app.

Veerle vertelt hoe het idee voor de app ontstond:
De Veggie Challenge loopt al sinds 2011 als e-mailjourney en bleek succesvol in het veranderen van eetgedrag. In 2019 ontstond de wens vanuit de doelgroep om op een modernere manier (via een app) mee te doen en praktische ondersteuning te krijgen. De app is een handige tool die je elk moment bij je kan dragen, die je helpt tijdens het koken en winkelen en je coacht als je cravings hebt.''

De app is een handige tool die je elk moment bij je kan dragen, die je helpt tijdens het koken en winkelen en je coacht als je cravings hebt.
Veerle Vrindts

Er stond een supergaaf concept op papier voor een app die de manier waarop we in Nederland eten structureel kon veranderen. maar geld om de app daadwerkelijk te bouwen en te promoten was er niet.Gelukkig geloofden niet alleen wij dat deze droom kon werken. Dankzij een crowdfunding actie en de steun van Triodos Foundation konden we van concept naar de eerste Veggie Challenge app van Nederland.’’

De Veggie Challenge app.

Een duwtje in de rug

Sinds augustus 2020 is de app beschikbaar in de app store van Apple en Android. Inmiddels is deze al meer dan 26.500 keer gedownload. Dat het werkt blijkt wel uit de vele reacties van deelnemers die ProVeg ontvangt.

Veerle: Meerdere keren per week vertellen deelnemers ons dat de Veggie Challenge net dat duwtje was dat ze nodig hadden om te stoppen met vlees of zuivel. Anderen gingen er gewoon uit nieuwsgierigheid in om eens wat anders te proeven, maar beseften na 30 dagen dat het zo goed voelde en lekker was dat ze gerust langer verder wilden gaan.’’

Ik krijg een duwtje in de richting naar een meer plantaardig dieet zonder dat tegen me gezegd wordt wat wel of niet mag en moet.
Deelnemer Veggie Challenge

Doe mee

Zelf meedoen aan de Veggie Challenge, dat kan! Met behulp van de tips, recepten en coaching tover jij vanavond nog een heerlijke saté van oesterzwammen op tafel. 

> Meer informatie over de Veggie Challenge of je direct gratis aanmelden

Dat de app een groot succes is, is geen reden om stil te gaan zitten. Sinds december vorig jaar is de app uitgebreid met verschillende spelelementen. Zo kun je dagelijks meedoen aan een quiz en een habit tracker. De badges die je daarmee wint, leiden tot een prijs aan het einde van de 30 dagen.

Inmiddels kun je ook als groep meedoen. Zo kun je met jouw bedrijf, vereniging of school je gezamenlijke besparing bijhouden en collega’s en vrienden motiveren samen zoveel mogelijk impact te maken.

Met de Veggie Challenge app heeft ProVeg een gratis persoonlijke virtuele coach ontwikkeld die je gewoon in de broekzak meedraagt. 30 dagen lang krijg je hulp bij je boodschappen, ontvang je receptentips en wordt je uitgedaagd meer te leren over gezond en duurzaam plantaardig eten. Ben je benieuwd naar de impact van een maand veganistisch eten? 578 keer douchen, een autorit van Amsterdam naar Luxemburg, 2 dierenlevens en het gebruik van 66 m2 land.

Het kantelpunt van een revolutie

Uit een onderzoek dat ProVeg vorig jaar deed in samenwerking met Kieskompas blijkt dat ruim 70% van de Nederlanders vindt dat de overheid actief moet inzetten op minder dierlijke en meer plantaardige consumptie. Waar het vorige kabinet regelmatig refereerde naar de 50/50 doelstelling van het Voedingscentrum, ligt de ambitie van de Nederlandse bevolking gemiddeld genomen al hoger, namelijk bijna 60% plantaardig en 40% dierlijk eiwit in 2025.

Veerle: “De motivatie is er, dus als er vanuit beleid, bedrijfsleven en NGO’s als ProVeg ondersteuning wordt geboden om het makkelijk, betaalbaar en onweerstaanbaar lekker te maken, dan staan we op het kantelpunt van een revolutie.’’

Een van de maaltijden uit de Veggie Challenge app.

Samen kunnen we het voedselsysteem veranderen

Triodos Foundation zet zich al jaren in voor een voedselsysteem dat gezond is voor mensen, dieren en de planeet. Minder vlees eten past daarbij.

Via ons themafonds landbouw, voeding en biodiverstiteit en via fondsen op naam schenken wij aan projecten die deze verandering mogelijk maken. Wil jij zorgen dat Triodos Foundation organisaties als ProVeg kan ondersteunen? Doneer dan eenmalig of periodiek aan ons thema landbouw, voeding en biodiversiteit.

Lees meer over onze thema’s of doneer direct

 

Tover jij al zonder problemen een plantaardige maaltijd op tafel en heb je tips om het eten van minder vlees leuk en gemakkelijk te maken? Reageer hieronder!