Bestuivers hebben het zwaar

Een tuin vol verschillende soorten planten en bloemen, dat klinkt als een paradijs voor bijen en vlinders. Helaas is dat niet altijd het geval. Uit onderzoek van PAN Nederland bleek vorig jaar nog dat de planten in drie grote tuincentra sterk vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Onderzoekers van Pesticide Action Network Nederland vonden in 11 monsters schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen.

De insectenpopulatie is in de laatste twintig jaar drastisch gedaald. Oorzaken hiervan zijn onder andere bijenziektes, een gebrek aan bloemen op het platteland én het gebruik van pesticiden. In ons landschap hebben bestuivers als bijen en vlinders het dus zwaar. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn voor gezonde ecosystemen. Het verdwijnen van insecten en de afname van biodiversiteit wordt wel eens een stille ramp genoemd. Maar niet als het aan The Pollinators ligt.

Nationale Zaaidag
Foto The Pollinators

Iedereen doet mee

The Pollinators streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivers. Met hun vrolijke campagne Voer de Bij Bij proberen zij ieder jaar zo veel mogelijk mensen te betrekken bij het beschermen van deze kleine maar belangrijke wezens. Door het verspreiden van zoveel mogelijk inheemse en biologische bloemzaden dragen ze niet alleen bij aan een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten, maar vergroten zij ook het bewustzijn van het belang van biodiversiteit en de rol van bestuivers.

In aanloop naar Nationale Zaaidag op 22 april worden er ieder jaar zoveel mogelijk inheemse en biologische bloemzaden verspreid door het land. Dat lukt met de hulp van Voedselbanken voor de Bijen die door het hele land verrijzen. Dit jaar zijn dat er maar liefst 1.500. Organisaties, particulieren, iedereen kan zich aanmelden als Voedselbank. De zakjes zaad kunnen hier gratis worden opgehaald door de buurt, familie en vrienden. Op Nationale Zaaidag worden de zaadjes met tienduizenden mensen tegelijk gezaaid.

Nationale Zaaidag 2022

Alle voedselbanken zijn inmiddels bevoorraad. Tijdens de Nationale Zaaidag op 22 april zaaien we met tienduizenden mensen tegelijk bloemen in tuinen, op balkons, dakterrassen en boomspiegels. 

Vind een Voedselbank bij jou in de buurt

Triodos Bank sprak onlangs met Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators. Benieuwd naar zijn verhaal?
Lees het interview

Meer tips

Naast het zaaien van biologische bloemzaadjes kun je nog veel meer doen om de biodiversiteit in je tuin, balkon of straat te vergroten. Creëer bijvoorbeeld rommelhoekjes in je tuin om vogels, spinnen, lieveheersbeestjes, egels en slakken aan te trekken. Een bijkomend voordeel: zij zullen, als natuurlijke vijanden van plaaginsecten, onkruid en schimmels, de rol van de pesticiden overnemen.

Nationale Bijentelling

Benieuwd hoeveel bijen er in jouw tuin rondzoemen? Doe dan mee met De Nationale Bijentelling in het weekend van 23 & 24 april. Ook zo draag je bij aan de bescherming van de wilde bij. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland en geeft nieuwe inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland. Schrijf je in.