Impact van ons voedingspatroon op het milieu

Een onvergetelijk moment was het 'Plant the Future diner', een initiatief van de Transitie Coalitie Voedsel. Deze avond, gewijd aan de eiwittransitie, bracht ook collega’s van Triodos Bank en Investment Management samen. Het opende mijn ogen voor de impact van ons voedingspatroon op het milieu en onze gezondheid. En het benadrukte het cruciale belang van duurzame eiwitbronnen. De discussies en inzichten hebben niet alleen mij, maar ons allen geïnspireerd om bewuster te kiezen voor plantaardig voedsel.

Voedingskeuzes in supermarkten

Een ander hoogtepunt was de publicatie van de Superlijst Groen door Questionmark, waarin duurzame voedingskeuzes in supermarkten werden belicht. Het is hartverwarmend om te zien dat steeds meer consumenten en bedrijven streven naar milieuvriendelijke opties. De keuze voor producten die het milieu minder belasten, draagt bij aan een gezondere planeet en stimuleert groenere productiemethoden. Daarnaast is er natuurlijk het positieve effect van gezond voedsel op onze eigen gezondheid.

Oprechte hoop voor een groenere toekomst

In dit veelbewogen jaar voel ik een oprechte hoop. De verschuiving naar duurzamere voedselsystemen wordt tastbaar door de vele initiatieven die wij ondersteunen. Denk hierbij aan Herenboeren. Dit is een snelgroeiende burgerbeweging waarin huishoudens samen eigenaar zijn van een Herenboerderij en de oogst onderling verdelen.

Ook Aardpeer draagt bij aan deze positieve verandering door boeren te begeleiden naar evenwichtige landbouwpraktijken, gericht op het herstel van bodem, biodiversiteit en natuur. Deze voorbeelden illustreren de groei van ons collectieve bewustzijn.

Léonhard ten Siethoff
Léonhard ten Siethoff

Terwijl we het einde van het jaar naderen, reflecteer ik niet alleen op deze veelbelovende initiatieven, maar ook op mijn persoonlijke reis naar een bewustere en duurzamere levensstijl. Laten we samen streven naar een groenere toekomst, waarin onze keuzes een positieve impact hebben op de wereld om ons heen.

December geefmaand: een kans voor verandering

Koppel de kracht van voeding aan het bevorderen van een gezond ecosysteem. Traditionele kerstmaaltijden en cadeaus zijn prachtig, maar overweeg ook de impact van onze keuzes op het milieu en ons voedselsysteem. Ontdek hoe jouw donatie aan Triodos Foundation een positieve invloed kan hebben op de wereld om ons heen.