Het doel was niet alleen om de boekjes weg te geven, maar vooral om ze door te geven. En dat gebeurde met veel enthousiasme. Binnen enkele weken waren de boekjes niet meer op voorraad. Met dank aan Triodos Foundation is er nu ook een tweede druk. Dit is niet zomaar een herhaling. De boekjes zijn dubbel zo groot geworden in formaat en hebben een prachtige hardcover gekregen.

Klimaatverandering op de basisschool nauwelijks besproken

Verandering klein en persoonlijk maken was het doel van veranderaar Kees Klomp met zijn inspirerende verhaal 'De Regenmaker'. Dit vertelt het verhaal van het kleine vogeltje Olla. In de vorm van een klein voorleesboekje brengt Kees Klomp de kracht over van het zetten van kleine stappen. Hij maakt op een hoopvolle manier een groot probleem bespreekbaar.

De inspiratie voor 'De Regenmaker' ontstond toen Kees Klomp met verbazing hoorde dat klimaatverandering nauwelijks besproken werd op de basisschool van zijn zoon. Nadat hij op andere scholen vergelijkbare reacties kreeg, besloot hij zijn ervaringen en een oeroud kindersprookje over hoop te delen met kinderen.

Klimaatverandering in begrijpelijke taal

Kees Klomp is onderzoeker en lector aan de Hogeschool Rotterdam, waar hij werkt aan economische systeemverandering. Kees Klomp probeert beter te begrijpen hoe we een ander economisch systeem kunnen inrichten. Ook is hij vader van een 10-jarige jongen. “Hij is de aanleiding voor dit boek en om een echte klimaatactivist te worden”, zegt Kees Klomp. “De kwetsbaarheid en het onrecht van wat klimaatverandering is en waar wij de jonge generatie mee opzadelen. Een generatie die er niet om heeft gevraagd, maar die met de ontwrichting en verschrikking te makken hebben. Dit alles kreeg voor mij letterlijk een gezicht. Klimaatverandering was voor mij geen theoretische discussie meer die ging over cijfers en feiten.”

In 'De Regenmaker' ontmoeten de rollen van 'papa Kees' en 'wetenschapper Kees' elkaar, waardoor het verhaal een brug slaat tussen ouders en kinderen. Ook maakt het klimaatverandering bespreekbaar op een begrijpelijke manier. Het boekje nodigt ouders uit om eerlijk en open te zijn over de uitdagingen waar de jongere generaties mee te maken hebben. 'De Regenmaker' biedt tegelijkertijd perspectief door de kracht van kleine acties te benadrukken.

Kinderen weten dondersgoed hoe de wereld in elkaar zit

De kern van het verhaal schuilt in de drie werkzame componenten: immersie, dissolutie en amplitie. Immersie erkent de diepe pijn van systeemverandering, dissolutie pleit voor het oplossen van macht in plaats van ertegen te strijden, en amplitie benadrukt het bevorderen van positieve acties en gedrag als voorbeeld voor anderen.

Het verhaal van 'De Regenmaker' illustreert het belang van het betrekken van kinderen bij de betekeniseconomie. Kees Klomp gelooft dat economie een verhaal is en dat kinderen van jongs af aan moeten begrijpen dat het geen neutrale, objectieve wetenschap is. Door betekeniseconomie te introduceren op de lagere school, kunnen kinderen een essentieel begrip ontwikkelen van hoe hun wereld werkt en hoe ze als individu het verschil kunnen maken.

Lees voor en geef door

Wil je dit verhaal ook met je kind(eren) delen? Bestel ‘De Regenmaker’ via postcast.nl. Je betaalt alleen de verzendkosten. Vergroot de impact van het verhaal en nodig nog meer mensen uit om deel te nemen aan de beweging van positieve verandering.

Waarom steunt Triodos Foundation ‘De Regenmaker’?

Triodos Foundation steunt 'De Regenmaker', omdat het een prachtig initiatief is dat betekeniseconomie toegankelijk maakt voor kinderen. Het boekje laat zien dat zelfs op jonge leeftijd individuen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en de wereld om hen heen. Door de jeugd te betrekken bij de principes van betekeniseconomie, wordt de basis gelegd voor een duurzame en hoopvolle toekomst.