Enith de Putter (49) is sinds haar geboorte spastisch en zit in een rolstoel. Haar ene hand heeft geen functie meer, de andere kan ze maar beperkt gebruiken. Door deze beperking heeft Enith geen betaalde baan, maar ze doet wel vrijwilligerswerk. Zo zet ze zich in voor een reisorganisatie om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren. En in haar woonplaats Houten maakt ze zich hard voor het gebruik van meer fairtrade-producten. “Tijdens de Fairtradeweek vraag ik klanten in de supermarkt een fairtrade-product te kopen voor de voedselbank, en we vragen restaurants een duurzaam of fairtrade-gerecht te serveren.”
Rondkomen doet Enith van een wajong-uitkering. “Het is afhankelijk wat ik daar per maand van overhoud om te kunnen schenken aan goede doelen, de ene keer is dat meer dan de andere omdat er extra uitgaven zijn gemaakt.”
Waarom vind je het belangrijk om je in te zetten voor een betere wereld?
“Ik ben zelf gelovig en geloof dat we de aarde goed moeten achterlaten. Ik vind het belangrijk om me daarom in te zetten tegen klimaatverandering en armoede. Ik probeer duurzaam te leven en zonder afval. Ik ga niet met het vliegtuig op vakantie, ben al dertig jaar vegetariër en ga elke week met de bus van Houten naar Zeist om boodschappen bij de biologische winkel te doen. Bij reguliere supermarkten weet ik namelijk niet zeker of de boeren die aan hun leveren niet worden uitgebuit.”
Ondanks dat je van een uitkering leeft, schenk je maandelijks een deel van je geld aan goede doelen. Hoe bepaal je waar je aan schenkt?
“Er gaat altijd wel wat naar de kerk. Daarvan organiseren ze activiteiten voor de kerkgemeenschap, maar ze ondersteunen er ook arme landen mee of gemeenschappen die te maken hebben gehad met een natuurramp. Verder kijk ik aan het einde van de maand elke keer opnieuw waar ik op dat moment mijn geld aan uit wil geven. Soms wordt die keuze beïnvloed door een bepaalde campagne waar ik een e-mail over krijg, maar vaak genoeg gaat de schenking rechtstreeks naar een organisatie. Zo heb ik laatst aan Bionext geschonken, een organisatie die zich inzet voor biologische landbouw. Maar ook aan Milieudefensie omdat ze actie voerden tegen de uitbreiding van Schiphol.”
Waarom was die actie een belangrijke actie voor je?
“Ik vind dat er veel te veel gevlogen wordt. In plaats van naar een vergadering te vliegen kun je mensen ook online spreken, dat hebben we de afgelopen jaren goed kunnen zien. En voor vakanties hoef je helemaal niet ver weg om een fijne tijd te hebben. Zo trekt ik er zelf altijd in Nederland op uit. Ik ga elk jaar met vrienden op wandelvakantie. We hebben het Pieterpad al gevolgd, maar ook het Zuiderzeepad, het Drenthepad, en het Nederlands Kustpad. Niet alle delen zijn altijd even rolstoeltoegankelijk, maar we bestuderen vaak de dag van tevoren de route, en af en toe omzeilen we een hek of een zandpad door even een fietspad te nemen.”
Waarom ben je klant van Triodos geworden?
“De doelen die Triodos ondersteunt passen precies bij wat ik belangrijk vind om me voor in te zetten. Daarom heb ik 25 jaar geleden al een spaarrekening bij Triodos Bank geopend, later kwam daar een betaalrekening bij. Het schenken aan Triodos Foundation doe ik nu sinds een paar jaar.
Wat is de meest bijzondere schenking die je hebt gedaan?
“Al drie keer heb ik 30 centimeter haar aan Stichting Haarwensen gedoneerd, een organisatie die haarwerken aan kinderen schenkt die door een medische ingreep hun eigen haar zijn verloren. Mijn haar groeit ongeveer 10 centimeter per jaar dus voor een schenking ben ik drie jaar aan het sparen. Mijn haar is heel dik dus ik wil zelf ook wel iets overhouden zodat m’n haar nog in een staart kan. Mijn volgende haardonatie gaat naar de Haarstichting, zij maken er pruiken van voor vrouwen met borstkanker die zelf geen pruik kunnen betalen. M’n haar wordt al een beetje grijs, maar bij de Haarstichting maakt dat niet zoveel uit.''
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.