De Vreemde Vogels hebben een probleem. Wat zij ook proberen, er komt geen muziek meer uit hun instrumenten. Daar laten zij het natuurlijk niet zomaar bij zitten. Ze gaan op onderzoek uit. Gelukkig hoeven ze dat niet alleen te doen. In hun gelijknamige voorstelling krijgen zij hulp van kinderen in hun zoektocht naar nieuwe geluiden.

Vreemde Vogels bestaan uit vier mannen die samen Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) vormen. Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber zijn alle vier opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en spelen al 11 jaar op verschillende Nederlandse podia. Waar zij normaal gesproken in concertzalen spelen, mogen zij voor de voorstelling Vreemde Vogels Nationaal Park de Hoge Veluwe tot hun podium rekenen. De natuur blijkt de perfecte plek voor het vinden van nieuwe geluiden. De specht, de sprinkhaan, het kraken van de takken onder je voeten. Als je goed luistert kun je overal in de natuur geluiden ontdekken.

De Vreemde Vogels in Nationaal Park de Hoge Veluwe, foto door Milagro Elstak

De kinderen (en hun ouders) staan ongeduldig te wachten bij de ingang van het Museonder. Nadat iedereen een lintje in de kleur van een van de vogels heeft gekregen, kan de zoektocht beginnen. Onze oren leiden ons gelijk het verharde pad af, dwars door het zand, de heuvels op. Want wat is dat geluid daar in de verte? Er verschijnt een man in een lang, blauw pak vanachter de heuvels. In zijn handen een klarinet. Hij lijkt ergens naar op zoek. Gespannen kijken de kinderen om zich heen. Het duurt niet lang of ook de andere 3 vogels verschijnen, op het ritme van de klarinetten, vanachter de bomen.

Muziek toegankelijk maken is belangrijk voor het NAKK. Zo verraste zij al eens nietsvermoedende passagiers in de Amsterdamse tram 3 en trakteerde zij automobilisten op een file concert voor een open brug op de A1. In deze voorstelling is dat niet anders. Onderweg worden we steeds verrast met een mini concert. En als alle geluiden zijn verzameld, dan lopen we weer door. Als we aankomen bij een open plek tussen de hoge bomen, strijken de kinderen en hun ouders neer op het gras. Daar genieten we nog een laatste keer van de klanken van de klarinetten.

Voor deze concerten midden in het bos werden de composities geschreven door Leonard Evers, geïnspireerd op de muziek van Gustav Mahler. De composities bestaan uit vaste delen met verwijzingen naar de natuur en haar geluiden, maar ook uit improvisatie-onderdelen waarmee gereageerd kan worden op datgene wat het publiek en de muzikanten om zich heen horen.

Vreemde Vogels is een familieconcert voor jongeren tussen de 6-11 jaar. Anders dan bij een regulier concert is de afstand tussen de muzikanten en de kinderen heel klein. Doordat het concert zich al wandelend afspeelt, wordt er naar de ouders al snel niet meer omgekeken. De kinderen rennen achter 'hun vogel' aan en kijken vol verwondering naar de blinkende klarinetten. Dat is zo mooi aan deze voorstelling, vertelt Tom Wolfs:

Doordat de kinderen worden gekoppeld aan een van ons en gelijk worden betrokken, gaan zij helemaal op in de zoektocht.
Bij de Vreemde Vogels zitten de kinderen op de eerste rij, foto door Milagro Elstak

Het idee voor de voorstelling Vreemde Vogels ontstond naar aanleiding van het Mahler festival. De natuur was een grote inspiratiebron voor Gustav Mahler, dus waar zou deze concertreeks beter tot zijn recht komen dan midden in de natuur? Tom vertelt dat de voorstelling speciaal is geschreven voor park De Hoge Veluwe.

‘’De voorstelling is precies geschreven voor deze route en plekken, maar kan natuurlijk in elk ander natuurgebied worden gespeeld. We moeten sowieso al deels improviseren doordat de voorstelling interactief is en de natuur zich niet laat sturen. De sprinkhanen die we vanmiddag tegenkwamen waren er gisteren niet. Laatste kwamen we zelfs onderweg een zwijn tegen.’’

Waarom Triodos Foundation deze concertreeks steunt

 

Natuur en muziekbeleving spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen. Dat die twee ook heel mooi samengaan en elkaar kunnen versterken bewijst de voorstelling Vreemde Vogels. Triodos Foundation vindt het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt zich op zijn eigen manier te ontwikkelen.

Verwondering door natuur- en muziekbeleving leert kinderen een veerkrachtig en creatief mens te worden. Door te luisteren naar de geluiden in de natuur worden kinderen zich bewust van hun omgeving en wordt hen interesse en respect voor de omgeving bijgebracht. Wij hopen dat zij daardoor voor altijd met vernieuwde aandacht luisteren naar alledaagse geluiden.