Red de Lente!

Culemborg, The Netherlandswww.clm.nl/
Meefinancierende Business UnitTriodos Foundation Nederland
SectorNatuurontwikkeling
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)

Onder de titel 'Red de Lente!' dook CLM in het voorjaar van 2022 in de wereld van bestrijdingsmiddelen en biodiversiteit. In 2022 was het 60 jaar geleden dat het spraakmakende en baanbrekende boek Silent Spring verscheen. De biologe Rachel Carson beschreef toen hoe bestrijdingsmiddelen grote effecten had op de natuur en op de mens.

In dit project zoekt CLM een antwoord op de vraag: Waar staan we 60 jaar na het spraakmakende boek van Rachel Carson? Dit wordt onderzocht in een serie van 9 podcast afleveringen, waarin de relaties tussen middelengebruik, biodiversiteit en natuur worden uitgediept.

Voor de podcastserie ging CLM samen met wetenschapsjournalist Dirk de Bekker (bekend van NTR programma De Kennis van Nu) het veld in met sprekers die vanuit hun vakgebied of interesse een unieke kijk hebben op de Nederlandse situatie en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Denk aan de plantenkweker, de biochemicus, de vogelonderzoeker, de natuurliefhebber, en Jan met de pet. Wat is hun visie? Waar lopen zij tegenaan? Hebben we wel voldoende geluisterd naar Rachel Carson?

De podcast is gratis te beluisteren via de bekende platforms en trok opmerkelijk veel jonge luisteraars. Bij Apple stond de podcast zelfs even op nummer 1 in de categorie ‘natuur’.

In de podcastserie zoeken CLM en de journalist naar nieuwe invalshoeken en inzichten. CLM geeft verschillende experts en ervaringsdeskundigen een podium, en brengt hen met elkaar in gesprek. De podcast levert zo nieuwe kennis en kruisbestuivingen op, waar concreet handelingsperspectief uit volgt voor de betrokken partijen. Door de aantrekkelijke verhalende vorm blijven luisteraars geboeid en worden zij zich meer bewust van de impact op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op onze leefomgeving en onszelf. De combinatie van diepgang en toegankelijkheid zorgt dus voor nieuwe inzichten én bewustwording onder een brede groep luisteraars. Van boeren op hun trekkers, studenten op de campus tot vogelaars wachtend op die arend.