Ranger Academy

Wageningen, Nederlandwww.rangercampus.org/
Triodos Foundation Nederland
SectorOntwikkelingssamenwerking

Wildlife rangers krijgen training om stroperij beter te kunnen tegengaan.


De toename en professionalisering van wildlife crime heeft ernstige gevolgen voor beschermde natuurgebieden, de dieren en de mensen die daar leven. Zo wordt er elke 15 minuten een olifant gedood om zijn slagtanden voor de handel in ivoor.

Om dit tegen te gaan worden er parkwachters, ook wel rangers genoemd, ingezet in de meer dan 200,000 natuurgebieden in de wereld. Rangers riskeren dagelijks hun leven, en soms die van hun familieleden, om wilde dieren, planten en hun leefgebied te beschermen tegen stropers. Zo zijn er in 2015 112 rangers omgekomen tijdens hun werk, en een geschatte meer dan 1,000 in de afgelopen tien jaar.

Helaas zijn rangers vaak onderbetaald, ondergewaardeerd, en hebben ze verouderde, ongeschikte of helemaal geen uitrusting. Uit WNF rapporten blijkt verder dat 42% (Afrika) en 48% (Azië) van de ondervraagde rangers zegt niet genoeg opgeleid te zijn om hun werk te kunnen uitvoeren. Dit heeft te maken met de hoge kosten en beschikbaarheid van goede trainers.


De Stichting Ranger Campus streeft ernaar rangers overal ter wereld toegang te geven tot een professioneel en relevant curriculum aan basisvaardigheden, waardoor ze veiliger en effectiever hun werk kunnen doen. We willen bijdragen aan de bescherming van bedreigde diersoorten en het welzijn van rangers wereldwijd. Hiervoor werken we samen met lokale en internationale experts.


Met de gift van de Triodos Foundation kan Ranger Campus de module Emergency Field Care ontwikkelen, in samenwerking met medische experts en rangers uit Kenia. In deze module leren rangers cruciale eerste hulp vaardigheden en technieken die erop gericht zijn om zichzelf en anderen in leven te houden onder lokale omstandigheden, na een verwonding of vuurcontact. Deze module zal via het Ranger Academy platform kostenloos beschikbaar worden gemaakt aan rangers wereldwijd.

Wij hebben kennis gemaakt met de Triodos Foundation vanwege het geweldige werk dat de Foundation heeft gedaan en doet op het gebied van bijensterfte. De ervaring die wij hebben met de Foundation en ook specifiek met Ted, is dat hij altijd kijkt naar de mens en de passie achter een idee, en dat er wordt gestreefd naar een impact op de lange termijn. Deze aanpak is niet alleen inspirerend, maar ook heel hard nodig op dit moment.
Ranger Academy over Triodos Foundation: