Zwijgen over kindermishandeling doorbreken om kindermishandeling eerder te kunnen signaleren


Stichting Praat doorbreekt het zwijgen over kindermishandeling. Volgens de stichting is praten over kindermishandeling één van de meest effectieve manieren om kindermishandeling te bestrijden en te voorkomen.


Zij geloven dat meer openheid en een groter bewustzijn over het bestaan van kindermishandeling, ertoe bijdragen dat volwassenen gevoeliger worden voor signalen die wijzen op kindermishandeling.

Deze overtuiging is de basis voor alle activiteiten die Praat de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en uitgevoerd. Praat vindt ook dat het bespreekbaar maken van kindermishandeling niet alleen de taak is van professionals, maar dat het de taak is van iedereen.

De activiteiten van Praat bestaan daarom uit publieksacties en activiteiten voor (aankomend) professionals. De publieksacties bestaan uit het uitgeven van de Praatposters en het organiseren van ‘vuilewasmanifestaties'. Voor (aankomend) professionals geven zij voorlichting en training. Om het bespreekbaar maken en signaleren van kindermishandeling te verbeteren, ontwikkelt Praat het Praatposterspel.


Aan het eind van 2017 zal het Praatposterspel op de markt gebracht kunnen worden. Met dit spel kunnen (aankomend) professionals hun vaardigheden wat betreft het signaleren van kindermishandeling én het bespreekbaar maken van kindermishandeling verbeteren. Hiermee levert de stichting een bijdrage aan de bescherming en hulp aan de 119.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden mishandeld.
De heldere aanvraagprocedure en een ontzettend inspirerend gesprek met Triodos Foundation maken het samenwerken met de Foundation erg plezierig. Ook de kritische blik naar onze organisatie, de werkwijze en onze doelstelling hebben bijgedragen aan de professionalisering van Stichting Praat. De resultaten van onze missie zijn niet op korte termijn concreet meetbaar; het feit dat Triodos Foundation ons steunt maakt dat wij ons gesterkt voelen in ons werk.
Ted Kloosterboer over Triodos Foundation: