Plastic Whale Foundation

Amsterdam, Nederlandplasticwhalefoundation.com/
Triodos Foundation Nederland
SectorMaatschappelijke projecten
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)

Plasticvissen: een educatieprogramma om bewustzijn te creëren over de plastic soep


Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken. Dat doen ze door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen plastic te gaan vissen. Tot op heden heeft Plastic Whale ruim 100.000 PET-flessen uit het water gevist, die vervolgens worden geupcycled tot kwalitatieve producten, waaronder hoogwaardige designsloepen en sinds dit jaar ook kantoormeubilair. Ze hopen uiteindelijk ‘out of business' te gaan door onze missie te behalen. Overbevissing is in ons geval positief.


Vanuit de Plastic Whale Foundation worden meerdere evenementen per jaar georganiseerd en wordt de jeugd betrokken bij hun missie, door het Scholenprogramma. In een introductieles leren de kinderen over de plastic soep en hoe zij werken aan een concrete oplossing. Vervolgens gaan de kinderen mee de grachten op voor een plasticvisvaart van 1,5 uur in sloepen gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. Als afsluiting gaan ze in de klas zelf aan de slag gaan met de oplossingen voor de plastic soep. Momenteel wordt er ook gewerkt aan online informatieprogramma en lespakket over de plastic soep en Plastic Whale, zodat het ook mogelijk wordt om scholen in het buitenland te bereiken.


De gift van de Triodos Foundation stelt de Plastic Whale Foundation in de gelegenheid om 7 extra klassen mee te laten vissen. Dit betekent dat ze 210 kinderen direct kunnen inspireren om met het probleem aan de slag te gaan.