Triodos Foundation Nederland
SectorMaatschappelijke projecten

Jeugdtheatervoorstelling Kiemkracht is geïnspireerd door de 'Wereldzaadbank' op Spitsbergen. De voorstelling over klimaatverandering vindt plaats in een opblaasbare tent die bijvoorbeeld op schoolpleinen wordt opgebouwd. De bezoekers zitten op zadenkisten en er zijn zaden als vertellers die deels tussen het publiek zitten. Het verhaal vraagt om twee plaatsen van handeling: de Zaadbunker en een supermarkt ergens in de westerse wereld waar de voorraden uitgeput zijn geraakt. Een wanhopige supermarktmanager gaat op zoek naar de zaden, terwijl het ijs op Spitsbergen aan het smelten is en de wereld zoals hij die kent langzaam afbrokkelt.


Op scholen wordt de voorstelling gecombineerd met een educatief project rondom klimaatverandering en de filosofische dilemma's die horen bij deze thematiek. Kiemkracht is heel veel meer dan een theatervoorstelling op scholen. Door de tent ontstaat een unieke locatie en maken de kinderen echt deel uit van de voorstelling. Bovendien worden ze aan het denken gezet over ethische, filosofische en zeer actuele problematiek, zonder dat dit te zwaar wordt.


Voor Kiemkracht bundelen locatietheatergezelschap PeerGrouP, regisseur Gienke Deuten van Gouden Haas Producties en jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis hun krachten. Maatschappelijke betrokkenheid en ecologie zijn gezamenlijke thema's die de drie met elkaar verbinden. Doel is om ca 60 voorstellingen te spelen. Grotendeels op scholen, een aantal openbaar waaronder op Oerol.