GRONDPROEVEN

Alkmaar, Nederlandgrondproeven.nl/
Triodos Foundation Nederland
SectorKunst en cultuur
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)

Theatergezelschap 5eKwartier maakte, in coproductie met theaterfestival Karavaan, een voorstelling over de voedsel- en landbouwtransitie. Directe aanleiding was de Europese Green Deal. Om het klimaat en de biodiversiteit te redden moeten komende acht jaar akkerbouwers én consument omschakelen van regulier naar biologisch en dat besef leeft nog nauwelijks bij de consument. Voor GRONDROEVEN bouwde 5eKwartier een 'publieke arena' op de plek waar ons voedsel wordt verbouwd. Boer én consument gaan met elkaar aan tafel, proeven van lokaal geteelde groenten en horen over de dilemma's die daar achter schuil gaan. Tekst, muziek, enscenering en eten bieden nieuwe inzichten en zintuiglijke ervaringen.

In 2022 speelde de locatievoorstelling 10 keer voor 100 mensen bij Karavaan Festival in het landelijk gebied rondom Alkmaar. De voorstelling werd regionaal ingebed door samenwerking met akkerbouwers en agrarische organisaties uit Noord-Holland. Van de voorstelling maakte 5eKwartier een compacte pop-up variant die in 2022 landelijk 10 keer speelde op congressen en events waar de voedseltransitie centraal stond. Zo breidt 5eKwartier het netwerk van partners en publiek landelijk steeds verder uit.

GRONDROEVEN is deel van een theater drieluik dat in 2021 als succesvolle pilot is gestart. De voorstelling werd goed ontvangen door pers en publiek. "De kloof tussen politiek en boerenpraktijk wordt knap voelbaar" schreef NRC.