GRONDPROEVEN 3

Alkmaar, Nederlandgrondproeven.nl/
Meefinancierende Business UnitTriodos Foundation Nederland
SectorKunst en cultuur
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)

In 2023 heeft stichting 5eKwartier met jouw financiële steun de voorstelling GRONDPROEVEN 3 kunnen ontwikkelen en spelen. De voorstelling belicht de transitie in de akkerbouw vanuit het perspectief van de telers. Het biedt volop inspiratie aan boer en consument om het gesprek aan te gaan over hun rol in de akkerbouwtransitie. Het schetst de persoonlijke verhalen van akkerbouwers die schuilgaan achter cijfers en krantenkoppen.

De productie speelde 16x op een akkerbouwbedrijf in Oterleek (nabij Alkmaar). Hier werd een schuur getransformeerd tot theater, restaurant en keuken. Professionele acteurs kropen in de huid van akkerbouwers en schetsten hun dilemma’s in de omschakeling. Na elke scene werd een gerecht geserveerd dat ter plekke werd bereid met de groenten van de aangrenzende akkers.

Tijdens het eten gingen boer en consument met elkaar in gesprek. Ruim 2.000 mensen kwamen kijken, waarvan 42% van de bezoekers een agrarische achtergrond heeft. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek.