De Grootste Zaadbank

Zeist, Nederlandwww.degrootstezaadbank.nl
Triodos Foundation Nederland
SectorBiologische landbouw
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)

Steeds vaker vragen grote zaadbedrijven patent (octrooi) aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Zo is bijvoorbeeld patent verleend op paprika's met een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee worden deze zaadbedrijven eigenaar van alle zaden, vruchten en planten met deze eigenschap. Andere bedrijven mogen deze eigenschap dan niet meer vrij gebruiken in hun eigen rassen.Wat zijn hiervan de gevolgen?


- De ontwikkeling van rassen (veredeling) wordt geremd. Deze veredeling is hard nodig om rassen bestand te maken tegen bijvoorbeeld klimaatverandering;

- Enkele multinationals krijgen controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie;

- Zaadbedrijven die geen toegang hebben tot gepatenteerde eigenschappen worden uit de markt gedrukt, waardoor de diversiteit aan groenten afneemt en de prijzen stijgen.


Er zijn al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en meer dan duizend zijn aangevraagd. Om dit proces te stoppen moet de Europese octrooiwet worden aangepast. Tijdens het voorzitterschap van Nederland van de EU (januari 2016 t/m juni 2016) staat de octrooiproblematiek hoog op de politieke agenda. Dit biedt de kans om een doorbraak te forceren en een wijziging van de Europese octrooiwetgeving.


Organisatie Bionext komt met de campagne ‘De Grootste Zaadbank van Nederland'. Iedereen kan meedoen aan de actie tegen patenten op voedsel door een filiaal van ‘De Grootste Zaadbank van Nederland' te worden. Iedereen kan meedoen door een pakketje zaden te kopen bij één van de ca. 125 biologische natuurwinkels. Het doel van de campagne is een verbod op het octrooieren van planten & dieren en hun natuurlijke eigenschappen en bewustwording van de problematiek bij een groot publiek.