Cre8 East Africa

Moshi, Tanzaniawww.cre8eastafrica.org
Triodos Foundation Nederland
SectorOntwikkelingssamenwerking

Onderwijs door cultuur & kunst


Stichting Cre8 East Africa en haar partner Yaden realiseren samen met lokale organisaties in Kenia, Tanzania en Oeganda muziektheatervoorstellingen met kinderen en jongeren waarin hun eigen leven centraal staat. Cre8 werkt met jongeren uit de meest kwetsbare bevolkingsgroepen: (ex)straatjongeren, jongeren uit arme gezinnen, vluchtelingen en weeskinderen. Jongeren, vaak zonder opleiding of voldoende startkwalificaties om zich een plek in de samenleving te verwerven. Samen met de jongeren doorlopen ze een stappenplan om hun talenten en competities te ontdekken en ontwikkelen. Niet alleen op artistiek gebied, maar ook op het gebied van organiseren, begeleiden van groepen, communicatie en fondsenwerving.


Wanneer de jongeren eenmaal beschikken over voldoende kennis van het creatief proces en ervaring hebben opgedaan met het realiseren van een voorstelling, krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze ondernemender. Na deelname namen veel jongeren zelf het initiatief om projecten en activiteiten op te zetten. Zo hebben deelnemers in Dunga hun eigen theatergroep opgezet en een project voor gezond eten op de dorpsschool. Jongeren in Yala startten allerlei kleine bedrijfjes waaronder een dansgroep voor feesten en partijen, een carwash, een viskwekerij en een kleding atelier of beginnen als kunstvakdocenten. Jongeren in Gulu namen het initiatief voor een jaarlijks theaterfestival om de gemeenschap te laten zien hoeveel talent er in de regio is.


De bijdrage van de Triodos Foundation wordt ingezet voor een driedaagse training in Moshi, Tanzania met 20 deelnemers van 7 lokale jongerengroepen.