Community Seed Bank for Colour

Húns, Nederland
Meefinancierende Business UnitTriodos Foundation Nederland
SectorKunst en cultuur
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)
  • Kwaliteitsonderwijs

De Community Seed Bank for Color (CSBC) is een unieke “community colour” zaadbank bestaande uit zaadvaste verfplanten en kruiden. Dit in reactie tot het vlakkere, synthetische palet dat wordt aangeboden door marktleidende bedrijven. Hierdoor verdwijnt de kennis en waardering voor natuurlijke en vitale kleuren, en worden deze kleurstoffen steeds schaarser.

Bij de hoveniers van Claudy is deze kennis juist geintegreerd, sinds ze in 2008 een 'historische collectie tuin voor verfplanten' hebben aangelegd met prijzengeld van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met de zaadbank wordt een bijdrage geleverd aan het conserveren van biodiversiteit en het beschermen van traditionele, inheemse soorten. Zaden en kennis van zaadwinning worden gedeeld met boeren en botanische tuinen.

In de lente van 2020 ging het project van start, waarbij elke stap van zaaien naar oogsten en van winning naar conservering is gevolgd door middel van videoregistratie. Deze kennis is gedeeld met alle partners. De zaden werden in het najaar geconserveerd in de Groundfridge, een ontwerp van Floris Schoonderbeek, die werkt als een autonoom werkende en gekoelde kelder.