Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Foto van Paint a Future - Mijn geld gaat goed
Deze projecten ondersteunen wij
Nature for Kids Nature for Kids Internationale samenwerking
New World Campus New World Campus Internationale samenwerking
Pani Ambachtsschool Pani Ambachtsschool Internationale samenwerking
Practical Action Practical Action Internationale samenwerking

Paint a Future

Internationale samenwerking

Kunstenares Hetty van der Linden exposeert over de hele wereld. Op een avond in 2001, na een copieus diner met de “happy few” van Buenos Aires liep zij door de straten van de stad en zag hoe kinderen op straat sliepen.

Ze werd getroffen door het verschil tussen de welstand en luxe die zij tijdens het diner had ervaren en de uitzichtloze armoede van de straatkinderen. Ze begon zich af te vragen hoe ze met haar kunst een brug kon slaan tussen de kunstkopers die bereid en in staat waren grote bedragen neer te tellen en deze vrijwel kansloze kinderen.

In 2002 deed Hetty van der Linden mee aan een schildersweek in de stad Split in Kroatië. Daar organiseerde men jaarlijks een kunstenaarskolonie voor de twee weeshuizen. Internationaal bekende kunstenaars worden uitgenodigd om een week lang te komen schilderen onder de voorwaarde dat zij een of meerdere werken afstaan voor de weeshuizen. Die fungeren als een soort galerie en met de opbrengst van de kunstwerken kunnen zij zich staande houden. Zij vertelt zelf: “Toen bedacht ik dat het leuk zou zijn om samen met de kinderen een schilderij te maken. Ik gaf ze papier en verf en vertelde hun dat de kwast een toverstaf was die hun dromen kon helpen waarmaken. Hun tekeningen verwerkte ik in mijn eigen schilderij dat ik aan het weeshuis schonk. Ook liet ik er ongeveer 150 zeefdrukken van maken, waarvan ik er 70 achterliet. De overige nam ik mee om elders te verkopen om met de opbrengst andere kinderen te kunnen helpen. Het idee was geboren!”

Overal waar Hetty kwam voor haar tentoonstellingen zou zij kinderen ontmoeten in weeshuizen, scholen en op straat. Ze zou de kinderen hun dromen laten schilderen en hun tekeningen integreren in haar eigen schilderijen, die zij vervolgens zou verkopen. De opbrengst van het schilderij gaat naar het betreffende kind of naar het tehuis of het gezin waar het verblijft. Op deze manier kan hun droom misschien verwezenlijkt worden, en in ieder geval kunnen hun levensomstandigheden verbeterd worden en daarmee de kans op een betere toekomst.

Hetty van der Linden haalde andere kunstenaars over om deel te nemen aan haar project. Tot nu toe hebben bijna honderd kunstenaars uit verschillende landen kinderdromen in waardevolle schilderijen omgezet. Omdat het geheel een grote omvang begon aan te nemen, besloot zij om een stichting op te richten. Het werd de Stichting Paint a Future, afgekort PAF.

http://www.hettyvanderlinden.com/theproject.php

Internationale samenwerking

Triodos Foundation draagt bij aan diverse projecten op het gebied van fair trade, schone energie, landbouw, gezondheid, watervoorziening en onderwijs. Deze projecten stellen onze medemens in staat om uit de spiraal van honger en armoede te komen. Toegang tot duurzame financiële diensten ter plekke is in deze context van cruciaal belang.

Adres:
Amsterdam
Nederland