Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Home

Ted van den Bergh over bodem

Bodem is de grond waarop we leven. Een dun laagje aarde waarvan het ontstaan miljoenen jaren heeft geduurd. De ontwikkeling van een één centimeter dikke laag bodem kan duizend jaar duren. Wat is daar voor nodig?

> Lees verder

Schenk mee

Triodos Foundation schenkt via het Kiemfonds aan projecten die bijdragen aan een gezonde bodem. Voorbeelden van projecten ziet u op deze pagina. Ook bijdragen aan een vruchtbare bodem, voor nu en toekomstige generaties? Maak dan uw bijdrage over op NL20 TRIO 0212 3584 80 tnv STF Kiemfonds.

Voedselbos

Almere maakt zich op voor de Floriade in 2022. Naast allerlei andere activiteiten is er ook een voedselbos in aanleg. Dit bos laat zien hoe een natuurlijk systeem ons van voedsel kan voorzien. De Urban Greeners zijn de makers van dit project.

> Lees hier hoe ze dit doen

Commonland herstelt ecosystemen

Ongeveer 20% van de ecosystemen op de wereld wordt bedreigd en de situatie gaat nog steeds achteruit. Commonland gelooft dat het herstellen van ecosystemen grote kansen biedt voor duurzame economische ontwikkeling.

> Lees hoe ze dit doen

Save our soils

De internationale Save Our Soils campagne is in Nederland geïnitieerd door Nature & More. De campagne wijst op duurzame landbouwmethoden, efficient watergebruik en conservation landbouw als manier om het tij te keren.

> Lees verder

Bodemuitputting en diepploegen

De nog jonge provincie Flevoland staat bekend als de meest vruchtbare van het land. Dat de hoogproductieve bodem van Flevoland in gevaar is, blijkt uit onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding.

> Lees meer over dit rapport

Kennislink: thema Bodem

Het Jaar van de Bodem wordt in Nederland opgepakt door de landelijke werkgroep.

ImpactReporters en Kennislink versterken dit initiatief door het inrichten van een themapagina op Kennislink.nl.

> Meer over dit initiatief

Jaar van de Bodem

De website van Jaar van de Bodem is een platform voor iedereen.
Hij is er om bodem initiatieven en activiteiten de stimuleren. Met als doel meer bewustzijn te creëren over het belang van een gezonde bodem.

> Lees meer

Dansen met gehoornde dames

Wat gebeurt er als je stopt met antibiotica? Als je koeien hun hoorns laat houden en zelfs niet meer vaccineert?
De documentaire Dansen met Gehoornde Dames toont hoe Jan Dirk en Irene van de Voort met deze vragen aan de slag gingen.

> Lees verder

Food Film Festival on Tour: Bodem

In 2015 bestaat Food Filmfestival 5 jaar en dat wordt gevierd met een tour door Nederland. De tweede editie vond plaats op 27 juni in Vechtclub XL in Utrecht, met als thema ‘Bodem’. Een avondvullend programma van food, film en talks.

> Lees meer over het programma

Help Humus

Gezond voedsel komt van bodems met veel bodemorganismen. Deze organismen produceren humus, als ze tenminste genoeg lucht en geschikt basisvoedsel krijgen. Daarvoor is wel een beter bodemgebruik nodig. 

> Lees meer over Help Humus