SPACE gelooft in de kracht van kunst en wil zich inzetten om zeer uiteenlopende kennis van wetenschap, kunst, onderwijs, journalistiek en het bedrijfsleven maar ook (ongeziene) kennis van ervaringsdeskundigen bij elkaar te brengen.

De makers van SPACE beschouwen zichzelf als hedendaagse verhalenvertellers en zijn inmiddels uitgegroeid tot specialisten op het terrein van immersive collaborativestorytelling waarbij het publiek wezenlijk onderdeel is van het kunstwerk. SPACE maakt dus geen voorstellingen vóór het publiek maar mét hen.

© Áron Süveg

Een basis van gelijkwaardigheid

Petra Ardai is de artistiek leider van SPACE. Petra: “De praktische impact van kunst wordt vaak onderschat vind ik. Als kunstenaar ben je bijvoorbeeld geen hulpverlener. Doe je een kunstproject samen met andere mensen, of zelfs met een bepaalde locatie of gemeenschap, dan is dat op basis van gelijkwaardigheid. Wanneer ik bijvoorbeeld een kunstproject met statushouders doe, en we doen aan co-creatie, dan heb ik hen echt nodig voor het ontwikkelen van het verhaal. Ik sta midden tussen de mensen en daardoor ontstaan heel andere processen dan wanneer er één actieve partij is en één passieve. Toeschouwers kijken alleen toe. Ik wil juist de actieve deelname van alle mensen in de zaal  aanmoedigen met mijn werk. Dat ze, in welke omstandigheden zij ook verkeren, nieuwe verhalen kunnen starten. En met een nieuw verhaal misschien wel een nieuwe kijk op het leven.”

© Áron Süveg

Het gesprek vindt op de ‘ouderwetse’ manier plaats, dus zonder beeld. We geven allebei toe dat het stiekem best een fijne manier van communiceren is. Tijdens de coronaperiode gaat er opeens heel veel via digitale meetings. Voor werk en privé en blijkbaar ook in de kunst. Petra klinkt opgewekt en jong door de telefoon.

Veel projecten moeten anders doorgang vinden in verband met corona. Volgens Petra valt het in het geval van de pilots van Rehearsing The Revolution nog mee. Ter voorbereiding is gebruik gemaakt van een aantal online bijeenkomsten, interviews en livestream sessies. Binnenkort komen er ook live bijeenkomsten in theater Corrosia te Almere. Door de groepen niet te groot te maken kunnen die keurig op afstand plaatsvinden. Ook een live event bij de Herenboeren in Boxtel kan met beperkte groepen prima. Zeker in de buitenlucht. Petra: “De culturele sector is natuurlijk zwaar getroffen door het virus en de maatregelingen. Of er veel mensen naar een voorstelling willen komen is een nog onbeantwoorde vraag.”

Welke verhalen wil je horen?

Vanwege de huidige pandemie is de noodzaak voor een nieuw economisch verhaal nog urgenter geworden. Maar het begrip economie is voor velen ondoorgrondelijk, terwijl het ons dagelijks leven bepaalt. Het verhaal dat we vaker horen, kleurt ons beeld en wordt ons verhaal. Maar maakt dat verhaal ons gelukkig? Hoe formuleren wij het verhaal van onze toekomst? Tegen welke verhalen wil of moet je ja of nee zeggen? En in hoeverre is je geleerd om uit je eigen verhaal te kunnen stappen en naar het verhaal van een ander te kunnen kijken, zonder oordeel? Corona dwingt ons om hier (opnieuw) over na te denken. SPACE wil met een verse blik naar deze transitieperiode kijken en zoekt naar het verhaal dat we met elkaar delen zonder de verschillen uit de weg gaan.

In de pilot van Rehearsing The Revolution wordt de aandacht gevestigd op het ontwikkelen van alternatieve scenario's voor een nieuwe inclusieve economie. Die op lokale en globale solidariteit berust. Alle verzamelde kennis wordt samengebracht op www.rehearsingtherevolution.org. Deze website zal meegroeien naarmate het project vordert.

© Áron Süveg

Economische verandering oefenen in het theater

“Het is tijd om vastgeroeste patronen te doorbreken, nieuwe vragen te stellen, nieuwe verbindingen te maken!” Petra klinkt strijdbaar maar geeft ook toe: “Ik ben natuurlijk geen revolutionair zoals Robespierre. Mijn revolutie begint met de verbeelding en niet op de barricaden. Maar als je goed kijkt, is dat met elke revolutie zo.” Ze lacht charmant.

Tijdens een voorstelling worden de bezoekers betrokken bij de meest wilde denkbeelden. Zo komen rampen en utopieën aan bod of draaien machtsverhoudingen om. Ook terug gaan in de tijd of de toekomst alvast beleven wordt geoefend. De 'Wat als?' vraag wordt steeds opnieuw gesteld. Een theatersetting is ook ideaal om met humor dingen uit te proberen.

Petra noemt het ‘bewust verdwalen en nieuwe mogelijkheden ontdekken’. Lachend zegt ze: 'En ik verdwaal nog dagelijks!'

Met een divers en inclusief team ontwerpt SPACE een nieuw economisch verhaal op basis van het 'Deep Economy' model. Dit model stelt de groei van de kwaliteit van het leven centraal, focust op de gemeenschap en sociale waardes en wil alle vormen van uitbuiting voorkomen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een deep economy toolkit waardoor ook een breder publiek met de principes van 'Deep Economy' kennis kan maken. Onder andere via het theater dus!

Rehearsing the Revolution

Voorstellingen en partners

Rehearsing The Revolution is in Almere in première gegaan en tourt - indien mogelijk - door Nederland en Europa, waarbij steeds een andere leefomgeving centraal staat. Op 27, 28, 29 oktober en 1 november 2020 speelde de voorstelling in Theater Corrosia te Almere.

SPACE is een internationaal opererend kunstenaarscollectief uit Amsterdam. Kijk op www.spaceexplorers.nl

Partners: Herenboeren Nederland, OBA, Cultureel Centrum Corrosia Almere; VU Societal Resilience, UvA Rethinking Economics, Drawdown Europe / Climate CleanUp, Donut Coalition, Budgetmonitoring, diverse buurtinitiatieven in Amsterdam Oost, Stichting Doen, Arts Collaboratory Network (netwerken in Afrika en Azië).

 

Triodos Foundation

De auteur

Mare Vendel is normaal gesproken medewerker Klantcontact van Triodos Bank. Als particuliere klant heb je haar misschien wel eens gesproken. Mare houdt van verhalen vertellen en schrijven. Voor de website van Triodos Foundation maakt zij sinds kort artikelen, blogs of interviews. Mare: “De ‘kluis’ van de Triodos Foundation zit vol met mooie initiatieven en verhalen. Ik breng deze graag onder de aandacht van een groter publiek!”

Triodos Foundation heeft We are Space en Rehearsing the Revolution dit jaar voor het eerst ondersteund.