Jammer genoeg is er voor de geperforeerde huid door de rozebottel struiken geen directe hulp. “Gewoon niet meer aan denken, het doet echt maar heel even pijn. Hier, hou dit vlindernet vast en kijk of je voorzichtig een vlinder kunt vangen!” Marijke overhandigd de jongen een vangnet en hij rent er meteen vandoor.

Vlinders vangen
Vlinders vangen

Een groep van 36 mensen, volwassenen en kinderen, is aanwezig voor de ‘Ringslang excursie met wildpluk High Tea’, georganiseerd door Fête de la Nature. Een populaire gelegenheid want er waren 100 aanmeldingen. In naleving van de RIVM regels is de groep bewust kleiner gehouden.

In het natuurgebied Nieuwe Wulven ten noorden van Houten is een parkeerplek aangewezen als startplek. Er zijn meerdere gidsen van IVN en vrijwilligers aanwezig om iedereen naar de diverse locaties te begeleiden. De zon breekt door zodra de tocht begint.

“Het mooie van de natuur is dat probleem en oplossing zo vaak naast elkaar groeien
Marijke Zoetelief

Ringslangen in broeihopen

Ringslangen expert Peter van Wieringen vertelt over de ringslangen populatie in het Nieuw Wulven gebied. Een gebied waar mensen vaak doorheen fietsen op weg naar werk of de stad Utrecht en waarschijnlijk geen moment aan slangen denken! En er zijn er eigenlijk best veel in dit gebied. Peter laat een aantal lege eierschalen zien uit de slangennesten die hij heeft gevonden. Het lijken wel ingedroogde witte ballonnetjes. De kinderen zijn nog niet echt onder de indruk. En tja, het blijft natuur dus of er een slang gevonden gaat worden is nog niet zeker. Daarom heeft Peter van te voren goed gezocht naar een back-up slang en deze vast in een plastic bak gedaan. Iedereen staart opeens naar de bak waar nu nog een deksel op zit.

Bij een van vele schelpen paadjes die door het gebied slingeren staat een bord: ‘Ringslangen broeihoop. Niet betreden. Art. 461 W.v.S.’ Vlak onder de tekst zit een enorme groene sprinkhaan. “Kijk”, zegt Peter: “Een Sabelsprinkhaan. Wat een joekel he?!”

Vandaag zitten er in de broeihoop die achter het bord zichtbaar is geen slangen. Peter checkt voor de zekerheid nog even onder de afdekplaten maar schud zijn hoofd. De broeihopen zijn door natuurbeheer op verschillende plekken in het Nieuw Wulven gebied opgebouwd. Met paardenmest en takken zodat de hoop lekker kan gaan broeien. De vrouwtjes slangen hebben daardoor meer geschikte plekken voor hun eieren, want die moeten op een bepaalde temperatuur veilig kunnen liggen.

Dan loopt Peter naar de plastic bak met de ringslang en de kinderen (en ouders) houden hun adem in. “Willen jullie deze slang dan maar zien?” vraagt hij. “Jaaa,” roepen alle kinderen.

Ringslang

Het is nog maar een klein exemplaar. Wie wil mag hem even vasthouden. De slang is erg actief door de warmte en is zo snel dat Peter hem goed in de gaten moet houden. Voor je het weet schiet hij het gras weer in. De slang is helemaal niet eng op dit moment, maar hij kan wel een halve meter lang worden. Dan is de engheidsfactor een ander verhaal, maar dat duurt nog wel een paar jaar. Ondertussen zal de slang een aantal keer zijn huid afwerpen. “Kijk, dit is een stuk vel van een andere slang, zelfs de huid van de oogleden is mee vervelt.” Peter houdt een plastic zakje met zijn vondst omhoog.

Exotische infiltranten

Aan de waterkant staat Iemy klaar om te vertellen over de wondere wereld van slootjes en waterweggetjes. Met schepnetjes kan iedereen wat kroos en waterplanten in een bak doen. Op het eerste gezicht zie je geen leven maar dan: een paar waterjuffers, een hele snelle rugzwemmer en een mini stekelbaarsje! Een vergrootglas potje zorgt dat de beestjes nog beter bekeken kunnen worden. “En voorzichtig, het zijn levende wezens en jullie zijn nu verantwoordelijk voor ze,” roept Ieny. Er klinkt enthousiast gegiebel. Een klein meisje laat haar moeder haar vangst zien. Ook op deze locatie is gezorgd voor een ‘hoofdattractie’. Iemy laat een zoetwaterkreeft zien die in dit gebied veel voorkomt. Zo’n 40 jaar geleden is dit dier min of meer illegaal uitgezet in Nederland. De soort is niet inheems en komt oorspronkelijk uit Amerika. Hij heeft veel schade toe gebracht aan de andere soorten in het gebied. Iemy: “Maar gelukkig is de impact van deze kreeft aan verminderen.

De natuur is fantastisch in haar aanpassingsvermogen.
Iemy Brand

Er zijn nu inheemse soorten die op dit dier jagen! Vooral als de kreeftjes nog jong zijn vormen ze een smakelijk hapje voor bijvoorbeeld reigers.” Deze kreeft is toevallig bij Maarssen gevangen, want daar zitten ze ook veel. De kreeft is een stuk minder populair dan de ringslang als fotomodel. Een deelnemer zegt zelfs: “Mm, ziet er smakelijk uit!”

Wildpluk High Tea

De middag wordt afgesloten met een wildpluk High Tea. Kinderen hebben onder begeleiding kruiden verzameld, waaronder watermunt. De kruidenmix wordt met de geplukte rozenbottels gemengd en overgoten met heet water. Iedereen heeft volgens instructie een thermoskan met gekookt water meegenomen. De kinderen roeren extra goed en de volwassenen wachten keurig op de picknick kleedjes tot ze klaar zijn. IVN heeft voor zoete en hartige taarten van De Veldkeuken gezorgd. Er klinkt gejuich als deze worden aangesneden. Van de natuur wordt je hongerig.

Marijke bedankt iedereen voor de deelname en nodigt uit om ook deel te nemen aan volgende natuurfeestjes. Dan gaat het ‘buffet’ open en haalt iedereen taart en thee. ‘Wauw, die thee is nog echt lekker ook. Als er over is ga ik nog een keer wat halen,” klinkt het.

Wildpluk High Tea

Ook naar een natuurfeestje? Wees welkom!

Kijk op: https://fetedelanature.nl/ en https://www.ivn.nl/activiteiten

Fête de la Nature is het grootste grassroots natuurfestival van Nederland. Tijdens het weekend van 4, 5 en 6 september 2020 bezochten tienduizenden mensen talloze evenementen door heel Nederland. Een groep enthousiastelingen haalde Fête de la Nature in 2014 naar Nederland. Anne Leeflang was een van hen. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen en wilde er ook in Nederland mee beginnen. Het belangrijkste kenmerk van een ‘grassroots’ festival is dat alles van onderaf (vanuit de graswortels) wordt georganiseerd. De kaders worden neergezet en daarbinnen kan iedereen meevieren. Geen georganiseer van bovenaf, maar laten groeien wat wil groeien. Doordat iedereen een natuurfeestje kan organiseren, ontstaan geweldige initiatieven waarmee veel mensen bij de natuur worden betrokken. In 2019 heeft Anne aansluiting gezocht bij d IVN. De missie van IVN - mens en natuur bij elkaar brengen – sluit perfect aan bij Fête de la Nature en was daarom voor Anne een natuurlijke stap. Om Fête de la Nature toekomstbestendig te maken, wordt er samen met IVN aan betere zichtbaarheid, beter bereik en de professionalisering van het natuurfestival gewerkt.

Met dank aan Martine Kruiswijk, Iemy Brand en Marijke Zoetelief voor de foto's, en alle vrijwilligers.

 

Triodos en Fête de la Nature

Triodos Foundation heeft Fête de la Nature een aantal keer met een schenking ondersteund sinds 2014.