Eefke van de Wouw, VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, kijkt terug met een glimlach op haar gezicht.

"Het was niet makkelijk om dit project tijdens een pandemie én een hittegolf te organiseren, maar het is ons toch gelukt. En niet alleen wij, maar ook jongeren en experts door heel Nederland waren gek genoeg om met ons mee te lopen en het gesprek aan te gaan over klimaat en mentale gezondheid. Het was ontzettend mooi om te zien hoe formaliteiten wegvielen wanneer je samen buiten onderweg was. Beleidsmakers die de laatste kilometers van de dag in de slappe lach liggen dankzij de spellen die we verzonnen om de eindlocatie te halen, maar ook oprechte serieuze gesprekken waarbij je het gevoel hebt dat je elkaar beter begrijpt en je gehoord voelt door een ander.
Voor ons team was het niet alleen een logistieke, maar ook een mentale en fysieke uitdaging. Voeten verpakt in rollen tape, huisartsbezoeken voor extreme blaren, UV-schade aan ogen, we hebben het allemaal gehad. Je lijkt wel gek om dat vrijwillig te doen toch? En toch liepen we iedere dag vol plezier en dankbaarheid omdat we zagen hoe enthousiast alle deelnemers waren. De experts die met enorm veel passie voor hun vak vertelden over de natuur waar we doorheen liepen, of over het beleid dat ze maken.
We hebben dit op touw gezet met de hoop dat het anderen zou inspireren en aan de hand van de feedback van onze deelnemers zijn we daar dubbel en dwars in geslaagd. Het was een ervaring om nooit te vergeten!"
Veranderende natuur, veranderd bewustzijn
Binnen een paar decennia is de manier waarop veel jongeren natuur ervaren en begrijpen radicaal veranderd. Het lijkt compleet tegenovergesteld van generaties voor hen. Vandaag zijn veel jongeren zich bewust van de wereldwijde uitdagingen van het klimaat, maar hun fysieke contact met de natuur is aan het vervagen. Dit terwijl juist verbinding met natuur laat zien hoe belangrijk een gezond klimaat is en hoe belangrijk het is om dit te beschermen.
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat meer tijd buiten kan helpen tegen burn-outs en andere gezondheidsklachten. Onderwerpen waar steeds meer jongeren mee te maken krijgen.

Eefke: "Naast super waardevolle input waren er ook dingen die ons opvielen tijdens de gehele wandeltocht. Hoe waardevol het is bijvoorbeeld om een echt gesprek te hebben in plaats van een discussie, panelgesprek of Q&A. Veel deelnemers gaven aan dat deze manier van praten over hun zorgen, ideeën en de toekomst heel erg waardevol voor ze was en vaak viel de opmerking dat we in Nederland te veel debatteren in plaats van oprecht naar elkaar luisteren.
Verder zetten we door met het zichtbaar maken van oplossingen. Zo blijf je veel minder snel in een gevoel van hulpeloosheid van de grootte van het probleem hangen en pak je samen door.
Veel jongeren gaven aan dat ze vaak ‘tegen’ iets strijden of staken wanneer het over klimaat gaat. Maar waar willen we samen naartoe? Waar worden we enthousiast van?
Dat maakt de last op de schouders van jongere generaties iets minder zwaar, iets waar veel behoefte aan is.
Een ander resultaat wat we zeker gaan doorpakken is de samenwerking tussen jongeren binnen Nederland. Hoe anders is de natuur, de omgeving en de problemen bijvoorbeeld in de Achterhoek waar het waterpeil 2.10 onder grasniveau lag en de droogte overduidelijk was. Zeker in vergelijking met de gemeente Molenlande waar juist extra verhogingen aangebracht worden op de dijken vanwege hoger waterpeil. Deze diversiteit is belangrijk in het gesprek waaraan nu vooral (rand)stedelijke jongeren deelnemen. Zo krijgen we een beter beeld van wat er speelt in Nederland onder jongeren en hoe we van elkaar kunnen leren."
Er liepen niet alleen jongeren mee maar ook experts op allerlei terreinen. Van beleidsmakers tot boswachters, klimaatpsychologen, en duurzame ondernemers.

Ander beleid in de toekomst
De input die wordt opgehaald is belangrijk en gaat mee in de nationale en internationale politiek via de Nederlandse VN jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling. Zij zullen namens Nederlandse jongeren bij VN klimaatconferenties aanwezig zijn om hun stem te laten horen.
De voornaamste doelgroep waren echter de jongeren zelf. De definitie van jongeren en jongvolwassenen is echter breed. Van basisschool tot young professionals, generatie Z en Millennials. De leeftijdsgrens wordt getrokken bij 30 jaar, maar wanneer mensen jong van geest zijn mochten ze zeker mee op pad.
Zelf meelopen?
Dat kan volgend jaar hopelijk weer.
Eefke zegt er alvast het volgende over: "Er was ontzettend veel animo vanuit gemeenten buiten de route. Vaak viel dan ook de vraag of we in een volgende editie hun gemeente doorkruisten, terwijl wij ons vooral op het slagen van de eerste editie hebben gefocust. Omdat wij zelf het belang van dit project inzien maar niet in staat zijn een volgende editie te organiseren hebben we een samenwerking opgezet met I4Nature. Zij zijn erg enthousiast om het concept door te pakken en nog eens te organiseren! "
Triodos Foundation en de Nationale Jeugdraad
Deze editie van Heel Holland Hiked is mede mogelijk gemaakt door Triodos Foundation. Het belang van de stem die jongeren zouden moeten hebben in het debat rondom klimaatverandering wordt door de Nationale Jeugdraad behartigd. Ook de Jonge Klimaatbeweging zet hier op in. Zij hebben ook een bijdrage ontvangen van Triodos Foundation. De twee partijen spreken elkaar ook regelmatig om waar mogelijk de krachten te bundelen.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.