“Wat moeten we dan zeggen?”, vraagt Lizzy zich hardop af, terwijl ze op een viltstift kauwt. Imani lacht verlegen en weet het ook nog niet zo goed. Paula stelt vragen: “Wat maakt jullie chocoladebedrijf opvallend? Wat is jullie logo en wat willen jullie daarmee zeggen?” Lizzy houdt hun werkstuk omhoog: “We hebben een mond getekend waar dan chocolade uit komt, want onze chocolade is natuurlijk hartstikke lekker, en daar ga je van watertanden. En dat willen we laten zien!”

Ondernemersschool

Mijn collega Paula van Triodos Foundation en ik zijn vandaag voor de Fawaka Ondernemersschool aan de slag als expert. Op basisschool De Kinderhof in Amersfoort geven we kinderen van tussen de 8 en 12 jaar een korte workshop in het presenteren van zichzelf en hun toekomstige chocoladebedrijf. De workshop Pitchen is onderdeel van een weeklang programma. De kinderen ontwerpen een wikkel voor hun chocoladerepen, denken na over de promotie van hun product en gaan ook daadwerkelijk chocoladerepen maken. Door docenten wordt in de lessen ook aandacht besteed aan de verhouding gezondheid tot chocolade. Chocolade is een luxe en jammer genoeg geen dagelijkse kost. Lerares Denise geeft aan dat alle kinderen al op maandag zin hadden in chocolade. En zij ook.

Fawaka Ondernemersschool
Projectcoördinator Paula luistert naar de pitches

De kinderen werken samen in kleine groepjes van maximaal vier om te zorgen dat ze uiteindelijk zoveel mogelijk geld ophalen voor een goed doel. Ik hoor twee keer de naam van ‘Het Vergeten Kind’ als begunstigde partij.  De Heerlijke Eerlijke Chocolademarkt waar de chocolade dan ook daadwerkelijk zal worden verkocht, voor echt geld, is de afsluiting van dit project.

We krijgen een paar hele goede pitches te horen. Een groepje van twee jongens en twee meisjes roept door elkaar heen dat hun bedrijf Energie Chocolade heet. “Want van chocolade krijg je energie! En kijk, hier hebben we basketballen getekend in ons logo. Dat staat voor sport. Want van sporten krijg je ook energie!” Ibrahim stuitert vrolijk rond.

Drie meisjes geven samen een pitch voor het bedrijf ‘Wolkjes chocolade’. Er is gedegen voorbereiding gedaan en zelfs een sleutelhanger in de vorm van een wolk meegenomen om te laten zien. “Wat betekent dat wolkje voor jullie?” vraagt Paula.

“Een wolkje is luchtig en onze chocola ook.” Een ander meisje zegt: “Ja en ik denk aan de hemel.”
Deelnemer Fawaka Ondernemersschool

Haar stem klinkt zacht. “Dan kun je zeggen dat jullie chocolade ‘Hemelse Chocolade’ is,” meng ik me in de conversatie. “Dat klinkt heerlijk, toch?”

Details en uitvoering

Een jongen benoemt dat hij wil aangeven dat zijn chocolade echt voor iedereen is. Dus zonder gelatine of varkensmateriaal. Een meisje geeft aan dat hun chocolade ook een keurmerk heeft. Ze weet alleen niet meer precies welke.

De jongste kinderen zijn wat aan het afdwalen als we het over een duurzame bankier hebben. De oudere kinderen willen vooral weten wat een duurzame bankier dan doet. Paula geeft een korte uitleg en het is even stil. Het blijft toch nog een wat mysterieus figuur.

Ondertussen hebben Imani en Lizzy hun pitch er goed inzitten. Om en om lezen ze een zin voor, het klinkt bijna als een liedje. “En gaan jullie misschien iets speciaals aandoen voor de echte pitch morgen?” Ik zie opeens twee heel verschrikte gezichten. Imani schudt haar hoofd. Lizzy geeft twijfelend aan dat ze wel een hele mooie glitterjurk heeft. De leraar redt de situatie door te zeggen dat ze daar samen eerst over na moeten denken. “Misschien de naam van jullie bedrijf op jullie t-shirt, gemaakt van papier?” De meisjes knikken opgelucht. Lizzy geeft me voor vertrek nog snel een handgeschreven flyer. De promotie is begonnen.

Foto: Mare Vendel

Fawaka Ondernemersschool 

Triodos Foundation


Fawaka Ondernemersschool biedt educatieve activiteiten op het gebied van duurzaam ondernemen voor kinderen en jongeren. Aan de ene kant leren we kinderen een ondernemende houding, bijvoorbeeld creatief denken, samenwerken, oplossingsgericht denken en doorzettingsvermogen; oftewel zelfontplooiing. Aan de andere kant leren we de kinderen duurzaam handelen, oftewel positief naar mens en milieu.

> Lees het interview met de oprichter Thiëmo Heilbron

Triodos Foundation ondersteunt Fawaka Ondernemersschool en andere vernieuwende initiatieven op het gebied van Onderwijs. 

Lees meer over de projecten die wij steunen