Vanister is 14 jaar wanneer opticien Bijan Azami haar voor het eerst ontmoet. Ze is, wat ze noemen, maatschappelijk blind. Zonder bril kan ze niet echt meedoen op school, leren gaat daardoor erg moeizaam en ze is altijd afhankelijk van anderen.
Wanneer Bijan de laatste hand legt aan de nieuwe bril van Vanister vraagt hij haar of ze de glazen even wil vasthouden zodat hij de pootjes eraan vast kan maken. Dan zet ze hem op en verschijnt er een grote glimlach. Haar ogen glanzen.
“Nu je een bril hebt, maak je eindelijk kans op de Nobelprijs,” roept Bijan enthousiast. Tot zijn verbazing antwoordt ze: “Dat klopt. Net als Wangari Maathai, die komt ook uit Kenia en heeft in 2004 de Nobelprijs gewonnen!”

De eyeopener van een gevestigd opticien
Ik spreek opticien Bijan via Skype. Hij vertelt hoe hij op 6 maart 2009 de vooraanstaande oogarts Gerard Smit in zijn optiek in Den Haag ontvangt, om een gedeeltelijke verbouwing van zijn pand tot oogkliniek te bespreken. Bij het afscheid krijgt hij van Smit een extra visitekaartje van Eye Care Foundation. Tot zijn schrik hoort hij van Smit dat er 1 miljard mensen op de wereld niet kunnen beschikken over een bril. 1 000 000 000: een veel te groot getal!
Ik zie zelfs op het scherm van mijn computer hoe dat getal Bijan nog steeds raakt. We dragen zelf allebei een bril en ik realiseer me dat ik zonder mijn bril het scherm niet duidelijk genoeg zou kunnen zien om dit werk te kunnen doen. Dan zou ik net als Vanister maatschappelijk blind zijn.
Two Billion Eyes vragen om een bril
Het besef dat 1 miljard mensen eigenlijk een bril nodig hebben, veroorzaakt bij Bijan de drang om daar iets aan te doen, om meer mensen goed zicht te geven. Vanaf dat moment begint zijn zoektocht naar een oplossing. Uiteindelijk heeft dat geleid tot ‘Two Billion Eyes’ omdat alle mensen in principe twee ogen hebben.
Om te beginnen maakt Bijan zich één dag in de week vrij om mensen om zich heen te verzamelen die kunnen helpen bij het realiseren van zijn droom. Met de steun van zijn vrouw verkoopt hij uiteindelijk zijn optiekzaak en kan hij zich fulltime wijden aan het werk van Two Billion Eyes.
Een droom volgen kun je niet alleen!
In zijn droom ziet hij hoe over 20 of 30 jaar een jonge vrouw, uit Afrika of Azië een Nobelprijs in ontvangst neemt en haar dankwoord begint met: “Ik had hier nooit gestaan als ik niet eerder in mijn leven een bril had gekregen.”

Brillenwerk opnieuw uitgevonden
90% van dat miljard mensen die geholpen zouden zijn met een bril wonen in landen met een laag inkomensgemiddelde en vaak in gebieden die moeilijk bereikbaar zijn. Daarom heeft Bijan voor ‘Two Billion Eyes’ een bril ontworpen die zonder gebruik van elektriciteit, water, machines en moeilijk verkrijgbare onderdelen (zoals schroefjes) in elkaar gezet kan worden. Voor ongeveer de prijs waarvoor wij hier in Nederland een extra leesbrilletje kopen bij de supermarkt.
Lokale Vision Agents
Bijan leidt lokaal mensen op die een oogmeting kunnen doen en vervolgens ter plekke een bril met glazen op sterkte in elkaar kunnen zetten. “Je slaat zo meerdere vliegen in één klap! Je bouwt meer capaciteit op, eigenaarschap, zelfstandigheid, werkgelegenheid en waardigheid.”
De goed opgeleide Vision Agents reizen op hun beurt naar afgelegen plekken om daar ook weer mensen te helpen. Op dit moment zijn er op meerdere plaatsen in Kenia en Gambia al Vison Agents actief. Zij zijn in het bezit van de zogenaamde Vision Toolbox. Die bevat losse onderdelen zoals glazen op verschillende sterktes, brillenpootjes en natuurlijk, heel belangrijk, een apparaat waarmee ze in een paar minuten de daadwerkelijke oogmeting doen. De Vision Agents helpen mensen niet alleen met de oogmetingen maar kunnen ook herkennen wanneer iemand naar een ziekenhuis moet voor verder onderzoek.

Kinderbrillen met een persoonlijke draai
Bijan gaat verder: “Een ‘personal touch’ aan je bril vind ik erg belangrijk voor kinderen. Ze hebben bij ons keuze uit verschillende kleuren monturen. Die kunnen versierd worden door lokaal geproduceerde kralen aan de pootjes te rijgen. Een meisje van 10 wilde per sé twee blauwe en een rode kraal hebben. Blauw stond voor geluk en rood voor liefde zei ze blozend. Zo werd de bril een soort talisman voor haar!”
Vooruitzicht in tijden van corona
De coronacrisis zorgt voor hele nieuwe uitdagingen en misschien ook voor nieuwe kansen. Met nieuwe technieken zoals online oogmetingen en online trainingen kan ‘Two Billion Eyes’ uiteindelijk misschien nog meer plaatsen bereiken.
We kennen Bijan al een tijd, en we zijn blij dat we hem vorig jaar hebben kunnen ondersteunen in de uitbreiding van zijn concept.
Jij kunt de Nobelprijswinnaar van morgen nu van een bril voorzien
Een kinderbril met glazen op sterkte is maar € 9. Wie er zelf een draagt, weet hoe onmisbaar een bril is. Je kunt ook je eigen opticien vertellen over het “een bril voor een bril” initiatief van Two Billion Eyes zodat zij of hij zich kan aanmelden als ambassadeur.
Doneer via deze link: https://www.twobillioneyes.org/dutchdonors
De auteur van deze blog
Mare Vendel is normaal gesproken medewerker Klantcontact van Triodos Bank. Als particuliere klant heb je haar misschien wel eens gesproken. Mare houdt van verhalen vertellen en schrijven. Voor de website van Triodos Foundation maakt zij sinds kort artikelen, blogs of interviews. Mare: “De ‘kluis’ van de Triodos Foundation zit vol met mooie initiatieven en verhalen. Ik breng deze graag onder de aandacht van een groter publiek!”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.