Op de broedplaats van de Ceuvel in Amsterdam Noord werd tijdens het begin van de corona crisis al snel duidelijk dat alle mooie zomerconcerten, workshops, lezingen en festivals die waren gepland in het water zouden vallen. En dat ruimte die normaal gevuld zou zijn met bezoekers daardoor niet gebruikt zou gaan worden.
In het kader van “Never let a good crisis go to waste!” hebben cultureel programmamaker Esther Weller, scheepsbouwer Huib Koel en Stichting Family on a Mission één en twee bij elkaar opgeteld en een plan bedacht om deze jongeren te helpen. Zo werd de locatie van de Ceuvel de veilige thuishaven voor de Mandela Kids tijdens de crisis.

Ik spreek Maartje, projectcoördinator van het Mandela Kids op de Ceuvel project, telefonisch wanneer zijn net uit een crisisberaad over huisvesting komt. Samen met Samba zit zij klaar om mijn vragen te beantwoorden. Samba treed op als woordvoerder voor de groep De Mandela Kids en in de korte periode dat ik hem spreek hoor ik duidelijk zijn verantwoordelijkheidsgevoel richting de groep.
Maartje beschrijft een drukke en soms chaotische periode van zaken regelen en overlegmomenten met de gemeente Amsterdam en allerlei andere partijen. Stichting Family on a Mission bekommert zich al langer om de jongens en is altijd actief aanwezig tijdens de planning en onderhandelingen.
50 van de jongeren uit de groep Mandela Kids zijn uiteindelijk op de Ceuvel terecht gekomen. Samba heeft de locatie vooraf voor de groep bekeken om te zien of de groep zich er thuis zouden kunnen voelen. Een detail wat me opvalt omdat het precies is wat ik ook zou doen voor mijn familie.
Samba is zelf als politiek vluchteling ooit naar Nederland gekomen vanuit Gambia. Maartje noemt hem de natuurlijke leider van de groep.
Maartje: "Wij zijn als familie samen in quarantaine gegaan tijdens de corona crisis. Weken hebben wij niemand van de buitenwereld gezien.
Volgens de GGD zijn wij de grootste familie van Nederland!
Dat samen in quarantaine gaan bedoelt ze letterlijk. Family on a Mission en de Ceuvelaars hebben samen met de Mandela Kids op de Ceuvel gebivakkeerd. Slaaplekken zijn ad hoc gerealiseerd door de gemeente in een gymzaal vlakbij de Ceuvel en Huib heeft Asile Flottant, de hotelboten op het terrein van de Ceuvel, aangeboden.

“Eigenlijk is het een groot sociaal experiment!” Maartje klinkt er nog steeds wat verbaasd over. Er dragen veel partijen bij:
- De Ceuvel biedt nog steeds dagopvang aan de Mandela Kids tijdens de corona crisis, met focus op toekomstige talentontwikkeling.
- Zo kunnen de jongeren bijvoorbeeld leren hoe ze designtafels kunnen bouwen met Studio Valkenier, een van de ondernemers op de Ceuvel.
- Ze worden ook ingezet om met de fiets koffie te bezorgen in de omgeving. De koffiebonen zijn van het merk Kaap Koffie dat zich inzet voor de Mandela Kids.
- Jongeren die dat willen kunnen leren hoe ze een kledinglijn opzetten in samenwerking met ontwerpers in spe van de Rietveld Academie, of meedoen met een muziekprogramma van Mame N’Diack.
- Management Consultant Boer & Croon heeft op vrijwillige basis sollicitatietrainingen gegeven en de jongens geholpen bij het opstellen van een CV door met hen in gesprek te gaan over hun vaardigheden en toekomstdromen.
- Dokters van de Wereld doet regelmatig een medische check in uit voorzorg.
- Juridisch adviseur Jamila van Ravenstein begeleid de jongeren naar de officiële instanties in Nederland, Italië of het land van herkomst. Zodat ook op de lange termijn gewerkt kan worden aan een duurzame toekomst met eerlijke kansen. Er zijn al 30 jongeren op weg geholpen.
Hoe nu verder?
In eerste instantie was het plan dat de dagopvang op De Ceuvel zou kunnen doorgaan tot de heropening van de horeca van de Ceuvel in juni. Vanwege het succes van dit project is samen met de gemeente echter besloten deze periode te verlengen. Tot oktober willen ze bij elkaar betrokken blijven, met een uitloop tot december. Ook wanneer de fysieke locatie op de Ceuvel niet meer gebruikt kan worden, zetten zij de samenwerking met Stichting Family on a Mission voort.
De 20 jongeren die nu nog over zijn kunnen zo nog iets meer tijd nemen om te bepalen wat zij zelf willen. Zij zijn de jongsten uit de groep en kunnen nu alleen op zaterdag, zondag, maandag en woensdag terecht voor dagactiviteiten. Huisvesting is en blijft een uitdaging. De gemeente heeft de gymzaal waar de jongeren eerst konden overnachten weer nodig voor andere zaken. Daarom zit de groep nu tijdelijk in een jeugdherberg. Dat drukt op het budget dat Family on a Mission heeft en er wordt gezocht naar een duurzamere oplossing.
Pas hebben we de verjaardag van de jongste uit de groep gevierd. Hij is net 17 geworden. En dat was mooi maar je wilt natuurlijk niet dat zo’n jonge jongen in deze omstandigheden zijn verjaardag moet vieren
Samba gaat samen met Maartje binnenkort werken aan een serie podcasts over de reis van een vluchteling naar een ander land. Wanneer ik Samba vraag naar zijn ervaringen hoor ik: “It’s a long story,” en een diepe zucht.
Wat kun jij doen?
Je kunt langs gaan bij de donatiewinkel op het plein van De Ceuvel. Om te praten met de jongens en hun verhalen te horen. In ruil voor een donatie van 10 euro krijg je een zak Kaap Koffie bonen van 200 gram. Of je kiest voor armbanden of mondkapjes gemaakt door de Mandela Kids zelf. De winst gaat voor 50% naar de maker en voor 50% naar de gehele groep Mandela Kids. De donatiewinkel is in het weekend van 12 tot 16 uur geopend.
De Mandela Kids verder ondersteunen? Dat kan! Via de website van Family on a Mission kun je een donatie doen.
Triodos Foundation ondersteunde dit project en andere vernieuwende initiatieven op het gebied van Gelijke Kansen.
> Lees meer over de projecten die wij steunen
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.