Herman van Veen Arts Center
Herman van Veen Arts Center

Midden in de Soester bossen, op landgoed De Paltz, leidt een lange oprijlaan naar een grote witte villa, verscholen tussen de hoge bomen. Het is het Herman van Veen Arts Center. Met op de begane grond een gezellig café waar wandelaars een kop koffie en een stuk appeltaart kunnen nuttigen. Verder expositieruimtes – met kunst van jonge kunstenaars en van Herman van Veen zelf. Een bibliotheek, archief en kunstuitleen. Naast de villa staat landgoedtheater De Kapschuur, waar het Arts Center en het bedrijf van Herman van Veen concerten, seminars en lezingen organiseren.

Ontmoetingsplek 

Maar het is meer dan dat: het Arts Center is ook de vergader- en ontmoetingsplek van Lot’s Foundation. Deze stichting is ruim vier jaar geleden opgericht door Herman van Veen. Samen met Saskia Klomps, directeur van Lot’s Foundation. De stichting houdt zich bezig met kinderrechten. Saskia: “Wij vinden dat kinderen kennis moeten hebben van hun rechten. We willen bewustzijn creëren en kinderrechten op een laagdrempelige en creatieve manier onder de aandacht brengen.”

Wij vinden dat kinderen kennis moeten hebben van hun rechten
Saskia Klomps

Wie is Lot?

Dit wordt gedaan door middel van Lot, een fictief karakter bedacht door Herman van Veen en getekend door Karlijn Scholten. Lot is twaalf jaar en heeft een Nederlandse moeder en een vader van Curaçao. Haar ouders zijn uit elkaar.  Saskia: “Lot staat eigenlijk symbool voor alle kinderen. Zij verzamelt verhalen van kinderen, om concreet te maken wat kinderrechten betekenen.” Herman van Veen is de ‘stem’ van Lot, samen met Eva Schuurman, en noemt zich haar geestelijk vader. Zo heeft hij een paar jaar geleden ‘Lot en de verdwenen hagelslag’ geschreven: een muzikale voorstelling en gelijknamig boek. In dit verhaal staat het recht om veilig op te groeien centraal. Veel kinderen, maar ook ouders en professionals – bijvoorbeeld uit de jeugdzorg – hebben de voorstelling al bekeken.    

Lot, getekend door Karlijn Scholten
Lot, getekend door Karlijn Scholten

Lot’s Channel

Lot’s Foundation ontwikkelt verschillende educatieve projecten: lesbrieven, (muzikale) voorstellingen en een onderwijsprogramma met verschillende tools. Afgelopen jaar heeft de Gemeente Rotterdam het lesmateriaal van Lot aan alle 233 Rotterdamse basisscholen gegeven.

Onlangs heeft de stichting Lot’s Channel opgericht: een platform waar alle activiteiten van de stichting samen onder één kapstok hangen.  Hier kunnen onder andere scholen terecht voor tools en activiteiten op het gebied van kinderrechten. Ook is er beeldmateriaal, zoals reportages, te vinden.

Sociale media

Eén van de pijlers waar Lot’s Foundation op focust, is media. Saskia: “We hebben een vlogproject op basisscholen, waarbij kinderen onder begeleiding van een mediacoach en een bekende YouTuber een vlog over kinderrechten gaan maken. Kinderen onderzoeken eerst zelf welk kinderrecht zij willen belichten, en maken hier vervolgens een vlog over. De vlog is dus altijd vanuit het perspectief van de kinderen. Door middel van dit project leren kinderen onbewust ook hoe ze moeten omgaan met sociale media en welke gevaren er online zijn.”

Saskia Klomps, directeur Lots Foundation

De invloed van schenkgeld

Triodos Foundation heeft onlangs voor het eerst geschonken aan Lot’s Foundation. Saskia: “Ons doel is om Lot’s Channel te blijven aanvullen met materialen. We willen bijvoorbeeld een kinderrechtenquiz gaan opzetten. We streven ernaar om volgend jaar 20.000 kinderen te bereiken. Daarna moet dat aantal alleen maar stijgen.”

Benieuwd naar het werk van Lot’s Foundation? Neem dan eens een kijkje op hun website.

 

Fotografie: Roos Post