Op het schoolplein van een basisschool aan de rand van Leiden staat de Classic Express. Als je de grote truck binnenstapt, waan je je gelijk in een kleine concertzaal. Inclusief bankjes, lichteffecten, schermen met achtergrondbeelden én een hele goede akoestiek. In de hoek een podium met een elektrische vleugel, muziekstandaard en een saxofoon. Voordat de leerlingen plaatsnemen op een van de bankjes, moeten de schoenen uit en krijgen ze een paar sokken.

Hoe eerder kinderen met muziek in aanraking komen, hoe beter
Ted van den Bergh, directeur Triodos Foundation

350 concerten per jaar

Christiaan van der Weij is saxofonist en werkt al een aantal jaar als presentator voor de Classic Express. Ook ondersteunt hij de muzikanten. “Kinderen hoeven niet naar een verre concertzaal te reizen, de concertzaal komt gewoon naar hen toe. We rijden echt door het hele land. Meestal blijven we een aantal dagen bij één basisschool staan. We hebben ongeveer 350 concerten per jaar, al tien jaar lang.”

Classic Express van binnen
Basisschoolleerlingen in de Classic Express

Prinses Christina Concours

Hoe kunnen basisschoolleerlingen beter geïnspireerd worden, dan door te luisteren naar muzikanten van hun eigen leeftijd? Alle muzikanten die optreden in de Classic Express zijn finalisten van het Prinses Christina Concours: een jaarlijks terugkerend concours dat klassieke muziek, jazz en compositie wil promoten onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Op de Leidse basisschool speelt de 17-jarige Emiel op zijn viool het prachtige ‘Liebeslied’. Noëlle, 19 jaar, is van meerdere markten thuis: ze speelt indrukwekkend piano, maar haar echte passie ligt bij operazingen.

Twee vliegen

Het doel van de Classic Express: kinderen kennis laten maken met muziek en aanmoedigen zelf muziek te gaan maken. Maar ook voor de muzikanten zelf is het leerzaam: ze doen veel podiumervaring op en leren te spelen voor een jong en kritisch publiek. Triodos Foundation steunt de Classic Express al een aantal jaar. Ted van den Bergh, directeur van Triodos Foundation: “Muziek is ontzettend belangrijk, en hoe eerder kinderen met muziek in aanraking komen, hoe beter. De Classic Express laat kinderen op een bijzondere en professionele manier kennismaken met muziek.”

Fotografie: Roos Post en Classic Express