Het eiland is een bijzondere plek. Het is nog maar nauwelijks 50 jaar oud als land nadat het zo'n 5500 jaar onder water stond, als onderdeel van achtereenvolgens een moeraslandschap en de Zuiderzee. En toen het Weerwater werd uitgegraven als meer (wéér water, snapt u), werd Utopia opeens een eiland. Net ver genoeg van het latere stadscentrum van Almere om niet bebouwd te worden, maar niet groot genoeg om echt als boerenland in te zetten.

In die 40 jaar dat Utopia afgezonderd was, is er weinig gebeurd. Afgezien van een vuurtoren en een enkele hangjongere of hondenuitlater werd het een stukje bijna ongerept bos, wat inmiddels net het pioniersstadium voorbij is. Dat ruik je, en dat voel je. De acacia's en wilgen hebben inmiddels een verende bosgrond opgebouwd met hun organische materiaal van waaruit zwammen hun kopjes opsteken. Een enkele pinksterbloem staat bij een poeltje, en waar het bos ophoudt begint een rijk graslandschap wat overloopt in ruige heuveltjes met rozen. Aan de achterkant van het eiland staat weer een stuk bos, met een speciale bewoner: een bever die met zijn enorme burcht uitkijkt over Vogeleiland, de buren.

Urban Greener Rens Spanjaard verkruimelt wat aarde in z'n hand. "Dit eiland begint nu net volwassen te worden. De rijke bodem zit vol mineralen en het organische materiaal stapelt zich op. Ondertussen is het zout van de zee er allang uitgespoeld, waardoor we een fantastisch stuk land hebben. Toen we dit eiland als jonge voorhoede van de Floriade van 2022 in ons beheer kregen, vonden we het zo mooi dat we het vooral groen wilden laten. Om er daarnaast toch een laag aan toe te voegen, gaan we inrichten als voedselbos. Een stuk openbaar groen waar we zuinig op gaan zijn, maar ook van leren hoe voedsel groeit en hoe een ecosysteem een balans heeft. "

"De bodem is hier zo divers en bestaat uit zoveel lagen door z'n geschiedenis. Net liepen we over zandgrond, daarachter in het allemaal klei en hier is het echt al dikke humus. We hebben acht verschillende biotopen, verdeeld over die paar hectare, en geen verstoorde lagen. Veel kalk door de schelpresten van het zeeverleden, roest, wat aangeeft dat er zuurstof in de bodem zit, en een lage grondwaterstand. Behoorlijk ideaal, zeker in combinatie met de keuze tussen grasland en bos. Hier gaat veel moois groeien."

"Ik probeer zaken altijd heel holistisch te benaderen en ben daarom als kok de landbouw ingerold, en later nog de permacultuur. Ik wilde weten waar mijn voedsel vandaan kwam. En dus stond ik op een dag bij een biologische boer en leerde ik hoe belangrijk de gezondheid van de bodem is. Nu geniet ik met volle teugen van dit bos, maar ook van het vooruitzicht. We hebben de planten voor ons bos zo uitgekozen dat ze elkaar versterken, door verschillende functies en behoeftes naast elkaar te zetten. Zo gaan we het ecosysteem niet alleen intact laten, maar zelfs versterken. Kijk, daar staat een walnoot, en daar een Japanse kruisbes! Ze zijn nu nog jong, maar het zal zich allemaal gaan ontwikkelen. Ik kijk er zo naar uit om mensen hier rond te mogen leiden en te kunnen vertellen over de balans die de natuur heeft, en tegelijkertijd de lunch bij elkaar te plukken."

Urban Greeners

JeugdFloriade 2022

Urban Greeners zijn de jonge voorhoede van de Floriade 2022; de volgende wereldtuinbouwtentoonstelling in Nederland. Ze bouwen mee aan de stad van de toekomst door ondernemingen op te zetten die de tuinbouw aan de stad verbinden. De jongeren komen uit alle windstreken en vele disciplines, en onderzoeken en ontwikkelen samen baanbrekende initiatieven en projecten waarbij onder meer voedsel, wonen, werken en kunst en cultuur op een bijzondere manier bij elkaar komen. In 2014 gingen de eerste ondernemingen van start die meegroeien naar 2022, en elk jaar sluiten meer jonge talenten zich met hun nieuwe ondernemingen aan.

 

Fotografie: Marjolein van Vucht